M-am părăsit, împotriva tuturor regulilor morale

untitled-2

Unii oameni sunt propriile lor victime. Iar eu cred că mă număr printre ei.
Pentru că toată viața mea a fost pusă, după un anumit moment, sub semnul acceptării tacite a tuturor relelor ce mi s-au întâmplat. N-aș putea să vă spun exact când toate tăcerile și-au unit forțele și-au început să mă macine săpând un buncăr adânc în mințile mele, adăpost blindat unde s-a refugiat, dimpreună cu fiecare nod în gât, încrederea în mine.
Apoi am tăcut ori de câte ori am fost pusă la colț și mi-am aplecat capul fără să încerc să ripostez, convinsă fiind, din întâmplări care dor, că nu există dreptate pentru cei drepți și salvare pentru cei disperați.
Așa că, nu m-am mai revoltat nici fățiș și nici în ascuns, am încetat să mă mai apăr ori de câte ori am fost umilită ori dată la o parte cu tăioase cuvinte de felul “tu să taci că nu te-a întrebat nimeni nimic și oricum n-ai ceva important să ne comunici, tu cine ești să te împotrivești?”
Încetul cu încetul, pe măsură ce mă afundam tot mai mult într-o liniște grea, am fost convinsă că nu am de ce avea o părere prea bună despre mine din moment ce nu am un răspuns ferm la întrebarea “cine sunt?”, și-am ales o cale pacifistă de-a trăi, spre o amară și prost înțeleasă armonie cu durerea. N-am mai combătut cu nimeni pentru orice-ar fi fost să fie, și-am zis mereu “merci!” celor întâmplați în preajma mea, convinsă fiind că mă tolerează dintr-o mărinimie pe care, cu siguranță, nu o meritam.
Și-am fost chiar sigură că e dreaptă alegerea mea când nici cei mai buni dintre cei buni nu s-au obosit să mă ajute, cu fapte, demonstrându-mi că aș conta, deși la vorbe erau măiaștri. Când venea momentul adevărului, adică fapta, îmi trânteau ori una de-mi turteau basca, ori o spuneau pe aia (ne)dreaptă din sufletul lor. Și nu rezulta de nicăieri că aș avea vreo însemnătate nici măcar pentru ei.

Revoltele mele împotriva lumii întregi s-au încheiat tot atunci când au și început, adică devreme, în copilărie. Și tot atunci am învățat să tac și să-mi înghit amărăciunile ca un om bătrân și obligatoriu înțelept, cu certitudinea că nu pot schimba nimic din relele vieții și că iertarea e cea mai bună armă, una pe care va trebui să învăț nu numai s-o port lipită de piele zi de zi, dar cu care să mă obișnuiesc să dorm sub pernă, să-mi fie mereu la îndemână. Că nu se știe niciodată, poate e bună la dezlegarea de păcate a unui vis neîmplinit. Ori, spre alungarea celor mai înfricoșătoare coșmaruri, a celor mai obsedante viziuni.

Dar iertarea e un exercițiu pentru o viață, unul de elită, din păcate, nu e un sport de mase și nu știu de-mi va fi mie dat să-l duc până la capăt, dacă voi fi demnă de el și suficient de puternică să ajung la performanță. E ca un fel de gimnastică a sufletului, sport în care lipsa de antrenament anchilozează.
Dar am zis să încerc. Cât mă țin genunchii inimii, cât nu mă căptușesc cu o entorsă în cuget știu sigur că o să-mi iasă.
Dar asta se va întâmpla doar în ziua când mă voi fi spălat de toate abandonurile, regăsindu-mă.
În ziua când mă voi fi iertat, mai întâi, pe mine.

 

București – Urziceni, 7-10 aprilie 2014
Carmen Voinea-Răducanu

 

Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără menționarea sursei și link către blog: www.carmenvoinearaducanu.ro

Aici, in oglinzi și umbre, suntem noi, cu toate cele ce ne împing mereu înainte, chiar și cu forța ce vine din trecut, nu numai cu speranțele din viitor. Sunt imagini despre noi multiplicate până la infinit. În credința populară, oglinda reflectă adevărul, sinceritatea, conștiința și bogăția sufletească. Oglinda e puritatea absolută, oglinda e poarta dintre două lumi, una reală si alta imaginară. Oglinda e instrumentul unui visător de stirpe rară, cu suflet nepătat. Oglinda e și despre frumusețe, oglinda e și bucurie, oglinda e mereu o emoție. Și oglinda are suflete încorporate. Oglinda e despre magie, dar și despre durere. Oglinda e o inimă răsfrântă. Oglinda e în fiecare casă, martor al tuturor întâmplărilor vieții noastre. Oglinda are memorie. Așadar, aici, în oglinzi, sunt eu, Aici, în oglinzi, ești tu. Suntem toți. Umbre.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*